Namens D66 Maastricht heb ik een raadsvoorstel ingediend, met het doel om een (midden)groot poppodium in Maastricht verwezenlijkt te krijgen. Een club, een herkenbare plek in de stad voor o.a. concerten. Niet alleen een podium, maar een combinatie met een opnamestudio en repetitieruimten. Gelukkig heeft Maastricht al een top team dat hier ook van droomt, namelijk 'de Muziekgieterij'.
Stand van zaken
Inmiddels heeft de grote meerderheid van de raad dit voorstel gesteund en is er een (tijdelijke groei) locatie gevonden voor 'de Muziekgieterij'. Uiteraard blijft D66 zich inzetten om de Muziekgieterij te laten groeien en een vaste plek voor popcultuur te creëren in de stad.
Voordat ik met de andere partijen in de gemeenteraad heb gepraat over de noodzaak van een poppodium, heb ik eerst via een internetpeiling gecheckt of er ook echt behoefte is aan een poppodium in Maastricht.
Uit deze peiling, waarop meer dan 600 mensen regeerden blijkt dat er behoefte is aan een poppodium in Maastricht. De meeste deelnemers gaan nu al regelmatig naar popconcerten en geven aan graag te komen als er een groot poppodium in Zuid-Limburg komt.
De komst van een groot poppodium wordt als een aanwinst gezien, voor sommigen zelfs een must. Het is een goed middel tegen de vergrijzing en economische stilstand. Een podium is een trekker voor de regio en bindt jongeren aan de stad. Het is belangrijk dat het poppodium centraal ligt en goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het huidig poppodium ‘De Muziekgieterij’ met een grootte van 250 bezoekers heeft charme en succes en de potentie om te groeien.
Tijdens de discussieavond met experts (Theo Coumans; eigenaar platenlabel en booker, Maurice Gijsbers; gevierd muzikant, Vincent Maessen; student namens de Jonge Democraten & Wim Smeets; directeur Muziekgieterij) en aanwezigen zijn de randvoorwaarden en mogelijke locaties voor een poppodium besproken.
Maastricht is de enige studentenstad zonder A-podium. Een groot podium kan studenten naar de stad trekken, zodat studenten in het weekend juist blijven voor een concert ipv met de was naar huis gaan. Dit is Doornroosje in Nijmegen en de 013 in Tilburg ook gelukt.
Een poppodium zou een club met sfeer moeten zijn en geen multifunctioneel cultureel centrum of alleen een concertbak. Het zou een plek moeten zijn voor muziek, muziekeducatie, repetitieruimtes, eten en drinken. Het gebouw is niet te gebruiken als multifunctioneel cultureel centrum omdat popmuziek anders wordt geprogrammeerd.
Ik heb een bezoek aan de Effenaar te Eindhoven georganiseerd. Dit met het doel een ‘best practice’ op het gebied van een poppodium te bezoeken, een sfeerimpressie te krijgen van een poptempel en de mogelijkheden die deze kan bieden aan een stad. Dit in de voorbereiding voor de discussie in de raad in Februari over een mogelijk poppodium te Maastricht. Klik hier voor foto`s van het bezoek.